Kan jeg få huslejen nedsat med tilbagevirkende kraft?

  • Post category:Husleje

Rigtig mange lejere er ikke klar over, at de kan få deres husleje nedsat – hvis den er for høj selvfølgelig. Og i nogen tilfælde med tilbagevirkende kraft.. Så kommer der et stort beløb ind på kontoen.. Fedt, ikke?

Hvornår kan huslejen nedsættes?

Hvis din husleje er for høj, kan den som udgangspunkt nedsættes. Dog er der forskellige måder huslejen bliver fastsat på, og derfor også forskellige måder at regne frem til, om huslejen er for høj. De to mest almindelige regler for huslejefastsættelse er ”Det lejedes værdi” og ”Omkostningsbestemt husleje”.

Det lejedes værdi

I lejemål opført før 31.12.1991 beliggende i en ikke reguleret kommune fastsættes huslejen ud fra det lejedes værdi. Dette gøres ved at sammenligne huslejen mellem lejemål i samme område, som er lignende i forhold til art, kvalitet, udstyr, størrelse, udstyr og vedligeholdelsesstand. Det betyder derfor, at jo nyere, større og bedre placeret et lejemål er, jo højere vil huslejen kunne sættes.

Omkostningsbestemt husleje

Lejemål i en reguleret kommune vil, såfremt bygningen er opført før 31.12.1991, have fastsat husleje efter reglerne om omkostningsbestemt husleje. Omkostningsbestemt husleje fastsættes ved at udregne udlejers omkostninger i forbindelse med driften af ejendommen, samt et rimeligt tillæg.

Læs også: Huslejestigning – alt du skal vide!

Nye ejendomme

Hvis lejemålet er beliggende i en ejendom opført efter 31.12.1991, kan huslejen fastsættes efter reglen ”Markedsleje”. Efter denne regel må udlejer selv fastsætte huslejen, men må dog ikke være urimelig høj.

Nedsættelse af husleje

Hvis din husleje ud fra ovenstående regler er fastsat for højt, vil det være muligt at få den sænket. Som lejer vil det første skridt være at kontakte din udlejer og forhøre dig om muligheden for at få nedsat din husleje. Det ses dog oftest, at din udlejer ikke er interesseret i at sænke din husleje, da dette jo ikke er til udlejers fordel.

Hvis din udlejer ikke er samarbejdsvillig, kan sagen indbringes for det lokale Huslejenævn. Hver kommune har et Huslejenævn, som har kompetence til at afgøre, hvorvidt din udlejer tager for høj en leje. Hvis Huslejenævnet finder, at din husleje er før høj, kan de pålægge din udlejer at sænke din husleje.

Det kan være en god idé i denne proces at søge juridisk hjælp, da det både kan være en hjælp til helt at undgå Huslejenævnet, hvis der eksempelvis indgås forlig med udlejer. Derudover er det vigtigt, at de rigtige forhold bliver fremhævet for Huslejenævnet, at alle frister for Huslejenævnet overholdes, så de i sidste ende kommer til den rette konklusion.

Kan det gøres tilbagevirkende?

Svaret til dette afhænger af to faktorer, nemlig hvor længe du har boet i lejemålet, eller hvornår din husleje sidst blev hævet.

Hvis det er under 12 måneder siden, at du betalte husleje første gang, vil det være mulig at få sænket huslejen med tilbagevirkende kraft. Det betyder altså, at hvis din udlejer tager for meget i husleje, vil du ikke bare få sænket din husleje fremadrettet, du vil også få tilbagebetalt det for meget betalte. Det er derfor en god ide at starte din sag hurtigst muligt.

Hvis det er mere end 12 måneder siden, at du betalte husleje første gang, er der måske alligevel håb. Hvis din husleje er steget inden for de seneste 12 måneder, vil du også have mulighed for at få nedsat huslejen med tilbagevirkende kraft. De fleste lejekontrakter indeholder enten trappeleje (gamle lejeaftaler) eller stigning i form af nettoprisindeksregulering. Hvis du vil tjekke, om din husleje stiger på disse måder, skal du kigge i din lejekontrakts § 11. Du kan også bare sende din lejekontrakt ind til hos her på siden, så tjekker vi din husleje, samt andre forhold hvor lejere typisk bliver snydt.

Hvis du har betalt husleje i mere end et år og ikke har fået hævet din husleje, kan du fortsat få nedsat din husleje fremadrettet. Så selvom du ikke står til at få udbetalt det for meget betalte fra tidligere måneder, så vil du spare penge på din husleje fremadrettet.

Det kan derfor altid anbefales at få nogen professionelle til at vurdere din husleje. Det kan du heldigvis få hjælp til helt gratis og uforpligtende her.